-ok. 50 g suchego makaronu spaghetti pełnoziarnistego
-kilka brykietów mrożonego szpinaku
-pół pomidora
-pojedyncza pierś z kurczaka
-1/2 małego chilli
-łyżka wiorkow kokosowych
-1-2 łyżki sezamu
-6 łyżek śmietanki 12%
-sól, pieprz
-połowa małej cebulki
-2 ząbki czosnku
-łyżeczka suszonego estargonu
-łyzeczka musztardy francuskiej
-1 łyżeczka oleju
-2 łyżki masła
Makaron ugotować aldente w osolonym wrzątku. W tym czasie na patelni rozgrzać 1/2 łyżeczki oleju i łyżke masła. Wrzucić szpinak i rozmrozić. Kurczaka umyć, osuszyć, wyczyscic z błonek. Pokroic w cienkie paski. Ząbki czosnku drobno posiekać. Cebulę pokroić w drobną cebulkę, chilli w krążki. Zdjać szpinak z patelni i na tej samej rozpusic reszte masła z reszta oleju. Wrzucić cebulę z chiili. Zeszklić cebulę. Dodać czosnek, a za chwilę kurczaka. Doprawić solą i pieprzem. Pomidora obrać ze skórki, pokroic na mniejsze kawałki. Wrzucic na patelnie wraz ze szpinakiem. Wlać śmietankę, dodać estragon i musztardę. Gotować do zageszczenia się sosu. Makaron odcedzić, włożyc na patelnie. Dodać wiorki kokosowe i sezam. Wymieszać i zajadać.


uwielbiam spaghetti ;p
OdpowiedzUsuń