Ciasto:
-1,5szklanki mąki pszennej
-1,5szklanki mąki pełnoziarnistej
-25g drożdzy
-szklanka ciepłego mleka
-łyżka cukru
-szczypta soli
-zioła prowansalskie
-jajko
-2 łyżki oleju
Z drożdży, wody, cukru i łyzki mąki zrobić zaczyn. Wymieszać i odstawić.
Na stolnicę przesiać mąki, dodać sól, zioła, jajko, olej i wyrośnięte drożdze. Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Odstawic do wyrośnięcia.
Masło ziołowe:
-100g miękkiego masła
-3 ząbki czosnku
-pęczek bazylii
-koperek
-sól
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować z malakserze.
Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować na duży, cienki prostokąt. Masło podzielić na 3 części, każdą rozsmarować dokładnie na każdym prostokącie. Zwinąć w harmonijkę i przeciąć na 6-7 części. Małe części ułożyć w tortownicy o średnicy 18 cm. Piec przez 30 minut w 200 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz