piątek, 29 sierpnia 2014

Smażony makaron z wieprzowiną po chińsku.

-50-60g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
-jeden plaster wieprzowiny, u mnie karkówka
-pół papryki
-pół pomidora
-3 małe ząbki czosnku
-ok. 3/4 szklanki gotowanej marchewki, jeśli nie macie weźcie surową
-przyprawy: duża szczypta cynamonu, płaska łyżeczka słodkiej papryki, 1/5 łyżeczki papryki ostrej, 1/4 łyżeczki zmielonych nasion kolendry, 1/4 łyżeczki kminku, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki imbiru, pieprz
-3-4 łyżki sosu sojowego
-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-płaska łyżeczka cukru
-2 łyżki oleju rzepakowego
-kilka siekanych orzeszków ziemnych
Makaron ugotować w osolnym wrzątku. Warzywa umyć, osuszyć. Paprykę pokroić w cienkie paski, pomidora obrać ze skórki i pokroić w mniejsze kawałki. Jeśli używacie surowej marchewki to umyjcie ją i równiez pokrojcie w paski. Czosnek obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Wieprzowinę umyć, osuszyć. Pokroić w paski. Bardzo mocno rozgrzać olej na patelni. Dodac czosnek, szybko mieszać i praktycznie od razu wrzucic paprykę i marchewkę, jeśli używacie surowej. Smażyć 5 minut często mieszając. Dodać pomidora i smażyż kolejne 5 minut. Warzywa zsunac na bok patelni i wrzucić obok wieprzowine. Smażyc po minucie z każdej strony. Następnie na patelnie dodać przyprawy i marchewke. Smażyć przez 2 minuty. Dodać koncentrat, sos sojowy, cukier i trochę wody z gotowania makaronu. Smażyć, aż płyn odparuje. Makaron odcedzić, dodać na patelnie i razem chwile smazyc. Wylozyc na patelnie i posypac orzeszkami ziemnymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz