czwartek, 28 sierpnia 2014

Ciasto czekoladowe z borówkowym curde

-4 i 1/4 szklanki mąki
-5 jaj
-1 i 1/2 szklanki oleju
-po 1 łyżeczce sody, proszku do pieczenia i soli
-1 szklanka kakao
-3 szklanki cukru
-1 szklanka kefiru
-1 szklanka wrzącej wody
-2 szklanki zaparzonej kawy
-1 i 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. 
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Mąke, sodę, proszek i kakao przesiać. Dodać sól, kefir i przemieszać. Wbić jajka, dodać olej, kefir, wodę, kawę i ekstrakt. Wymieszać. Formę 38x27cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół. Wlać pierwszą połowę i piec 32 minuty. Drugi blat upiec tak samo. Ostudzić.

Borówkowy curd
-500g borówki amerykańskiej
-3 jajka
-2 żółtka
-1/2 szklanki cukru
-sok z 2 cytryn
-2 duże łyżki masła
Borówkę zmiksowac na mus. Umieścić w metalowej misce. Wsypać cukier. Miskę umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą. Podgrzewamy mieszając do rozpuszczenia się cukru. W drugiej misce bełtamy jajka z żółtkami i powoli dodajemy do borówek. Ubijamy na parze do zgęstnienia kremu. Zdejmujemy z pary, dodajemy masło i czekamy aż się rozpuści. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie dodajemy sok z cytryn, mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki.

Polewa czekoladowa:
-2 tabliczki gorzkej czekolady
-2 duże łychy masła
Masło rozpuścić w rondelku na bardzo małym ogniu. Dodać połamaną czekoladą, mieszać do rozpuszczenia.

Pierwszy blat ciasta umieścić w blasze, w której piekło się ciasto. Na to wyłożyć kilka łyżek borówkowego curdu, wyrównać i przykryć drugim blatem. Wylać polewę czekoladową, rozprowadzić równomiernie. Ciasto schować do lodówki na 2-3h. Pokroić na kwadraty i podawać.

Ja swoje ciasto podzieliłam na pół, aby łatwiej je było przenosić i wykładać z blachy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz