piątek, 29 sierpnia 2014

Bułki.

-pół szklanki mąki pszennej
-250g mąki pszennej pełnoziarnistej
-2 łyżeczki cukru
-25g drożdży
-3/4 szklanki ciepłych płynów: u mnie mleko z wodą
-szczypta soli
-łyżeczka czosnku granulowanego
-2 łyżki oleju+ 1łyżeczka
-lyżeczka suszonego oregano
-ser żółty
Drożdże rozpuścic w ciepłym płynie z łyżeczka cukru i łyżką mąki. Odstawić do wyrosniecia.
Do miski przesiać mąke, dodać sól, resztę cukru, oregano i rozczyn drożdżówy. Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać 2 łyżki oleju i ponownie zagnieść. Uformować w kulę, przykryć i odłożyć na 1,5h. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść. Podzielić na 4 części. W miseczce wymieszać łyżeczkę oleju z czosnkiem. Każdą z części ciasta uformować w wałek i polać czosnkowym olejem. Uformować bułki i odłożyc na 15 minut do wyrośniecnia. Po tym czasie bułki posmarować woda i posypać startym żółtym serem. Piec około 20 minut w 200 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz