-1 pierś z kurczaka
-1 cebula
-2 ząbki czosnku
-kawałek świeżego imbiru
-1/2 papryczki chilli
-3/4 łyżeczki czerwonej pasty curry
-1 trawa cytrynowa
-2 pomidory
-1,5 szklanki soku pomidorowego
-1 puszka mleczka kokosowego
-sól, pieprz
-1 płaska łyżeczka kurkumy
-1 płaska łyżeczka mielonej kolendry
-3 łyżki oleju
-2 łyzki octu winnego
Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę. Cebulę drobno pokroić, czosnek i imbir posiekać. Papryczke pokroić. Trawę cytrynową rozbić i pokroić w mniejsze kawałki. Pomidory obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. W dużym garnku 1,5 łyżki oleju. Wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać imbir, trawę cytrynową, pastę curry, kurkumę, kolendrę, chilli i czosnek. Smażyć około minuty. Dodać pozostałe 1,5 łyżki oleju. Wrzucić kurczaka i obsmażyć. Dodać pomidory, wlać sok pomidorowy i mleczko kokosowe. Doprawić solą i pieprzem, wlać ocet winny. Gotować do zgęstnienia sosu. Podawać z ryżem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz