piątek, 29 sierpnia 2014

Zupa-krem brokułowo-szpinakowa.

-1 duży brokuł
-200g świeżego szpinaku
-1 cebula
-3 ząbki czosnku
-4 szklanki wrzątku
-sól, pieprz
-zioła prowansalskie
-łyżka koncentratu pomidorowego
-3 lyżki sosu sojowego
-2 łyżki sosu worcestershire
-1 łyżka oleju
-2 łyżki masła
Do podania: jogurt naturalny, prażone pestki dyni, zioła prowansalskie, ewentualnie grzanki
Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Brokuła umyć i podzielić na różyczki. Szpinak umyć. W dużym garnku rozgrzać olej z masłem. Wrzucić cebulę i zeszklić. Dodac czosnek, a za chwilę całego brokuła. Smażyć 3 minuty i zalać wodą. Gotować do miękkości brokuła. Dodać szpinak i gotować minutę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Dodać obydwa sosy i koncentrat pomidorowy. Zmiksować na gładki krem. Gotować, aż woda odparuje do otrzymania gęstej zupy. Nalożyć na talerze. Podawać z jogurtem, pestkami dyni i ziołami prowansalskimi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz