piątek, 29 sierpnia 2014

Zupa krem marchewkowo-pomidorowa.

-1kg marchewki
-1 puszka krojonych pomidorów
-3 szklanki wody
-1 szklanka mleka
-sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylia, słodka i ostra papryka
-1 łyżka koncentratu pomidorowego
-1 duża cebula
-3 ząbki czosnku
-1 łyżka oleju
-1 łyżka masła
-1 łyżka tartego imbiru
Cebulę obrać i pokroić. Czosnek drobno posiekać. Marchewkę umyc, obrac i pokroic w talarki. W dużym garnku roztopić masło z olejem. Dodać cebulę, zeszklić. Dodać czosnek i imbir, a za chwile marchewke. Smazyć 5 minut. Zalać wodą, dodać pomidory i gotować do miekkości marchewki. Dodać koncentrat i przyprawy. Zmiksować na krem. Mleko podgrzać, dodac do zupy i ponownie zmiksować. Jeśli będzie za gęsta to dodać jeszcze mleka, jeśli za rzadka to gotować do zredukowania płynu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz