-1,5 szkl. mąki pszennej
-1,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
-3/4 szkl. letniej wody
-25g świeżych drożdży
-2 łychy cukru pudru
-1 łyżeczka cukru
-75g masła roztopionego, wystudzonego
-2 jajka w temp. pokojowej
-1/2 łyżeczki soli
-4 łyżki wiórków kokosowych
-gęsta konfitura do nadziania
-jajko do posmarowania rogalików
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiać, dodać resztę składników wraz z drożdżami i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na kształt koła i podzielić na 8 trójkątów. Na każdy położyć po łyżeczce konfitury i zwinąć w rogalika. Ułożyć na blasze, odstawić na 25 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 stopni. Rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz