czwartek, 28 sierpnia 2014

Spaghetti w sosie brokułowym.

-40-50g makaronu spaghetti
-kilka różyczek brokuła
-50g wędzonego łososia
-sól, pieprz
-łyżeczka musztardy
-tymianek
-cebula
-2 ząbki czosnku
-1 łyżka oleju
-pestki dyni
Zagotować wodę na ugotowanie makaronu. Brokuła umyć i podzielić na różyczki. Wodę na makaron posolić i wrzucić makaron. Na garnku ustawić durszlak/coś do gotowania na parze, położyć brokuły, przykryć i gotować do miękkości. Cebulę i czosnek obrać. Posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i szklić na małym ogniu. Ugotowany makaron odcedzić, pozostawiając pół szklanki wody, a brokuły przełożyć do malaksera i zmiksować na pastę. Do cebuli dorzucić czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Wrzucić do tego pastę brokułową. Doprawić i dodać musztardę. Wrzucić makaron, połowę pozostałej wody i łososia. Wymieszać. Jeśli będzie za gęste dolać jeszcze wody. Przełożyć na talerz, posypać pestkami dyni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz