-3 gruszki
-słodka śmietanka 30% lub 36%
-duuuuuuuuuuużo kajmaku
-lody waniliowe
-orzechy: płatki migdałów lub orzechy włoskie (u mnie mix)
Gruszki umyć, pokroić na ósemki (nie obierać). Na patelnie wlać z 4 łyżki śmietanki. Dodać do tego duuuuużo kajmaku :D Poczekać, aż wszystko się połączy tworząc pyszny szos. Wrzucić do tego gruszki. Smażyć chwile na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić co jakiś czas dokładnie mieszając. Gruszki są gotowe, kiedy są miękkie i lekko szkliste, a sos jest zredukowany i tworzy pyszną glazurę. Gruszki przełożyć na talerze, posypać siekanymi orzechami i podawać z lodami waniliowymi.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz