12 drożdżówek
-250g mąki pszennej
-20g świeżych drożdży
-3/4 szklanki ciepłego mleka
-łyżka cukru
-szczypta soli
-1 jajko
-2 łyżki oleju/roztopionego masła
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżkę maki, cukier i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Na stolnice przesiać mąkę. Dodać szczyptę soli. Zrobić dołek, wbić w niego jajko i dodać wyrośnięte drożdże. Wyrobić gładkie, elastyczne i miękkie ciasto. Jeśli będzie za twarde dodać mleka, jeśli zbyt kleiste to trochę maki. Pod koniec dodać olej i ponownie zagnieść. Uformować kule, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na półtorej godziny. W tym czasie zrobić budyń.
-1,5 szklanki mleka
-łyżka mąki pszennej
-łyżka mąki ziemniaczanej
-cukier wanilinowy
-1-2 łyżki cukru
-2 żółtka
-łyżka masła
-2 garstki suszonej żurawiny
Szklankę mleka zagotować z cukrami i masłem. Resztę mleka wymieszać z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka i energicznie mieszać do zgęstnienia. Zdjąć z gazu. Dodać żurawinę i wymieszać. Przykryć folia, ma ona dotykać budyniu, i odstawić do wystygnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Wyłożyć na nie cały budyń, zostawiając trochę miejsca po dłuższej stronie ciasta. Wyrównać budyń i zwinąć w wałek. Pociąć na 12 równych drożdżówek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do napuszenia. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Piec 25 minut.
Jedno białko polecam użyć do posmarowania bułeczek, a z drugiego zrobić lukier

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz