sobota, 30 sierpnia 2014

Babeczki półkakaowe z bananem i polewą karmelową.

-1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
-1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
-1/2 szklanki cukru
-2 łyzki cukru wanilinowego
-1 czubata łyżka kakao
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-szczypta soli
-1/2 szklanki wody
-1/2 szklanki maślanki
-1/3 szklanki oleju
-1 łyżka octu balsamicznego
-1 i 1/2 dojrzałego banana
Kajmak:
-3-4 łyżki cukru
-1 łycha masła
-około 1/3 szklanki śmietanki 12%
Mąke pszenną, ziemniaczaną i sodę przesiać do miski. Dodać cukry, sól i wymieszać. W drugiej misce wymieszać mokre składniki. Połączyć zawartość obydwu misek. Mogą pozostać grudki. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części wsypac kakao i ponownie zamieszać. Na dno papilotek wykładać po łyżce ciemnej masy. Na to wykładać dość gruby plaster banana i przykryć łyżką ciasta jasnego. Piec w 175 stopniach przez 25 minut. Ostudzić.
Na patelnię wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, aż się skarmelizuje. Nie mieszać! Dodać masło, poczekać aż sie rozpuści i wlać śmietanke. Mieszać, aż sos się zagęści. Polać nim ostudzone babeczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz