-280g mąki, u mnie pół na pół pszenna i pełnoziarnista
-ponad 1/2szklanki ciepłej wody
-20g świeżych drożdży
-3 łyżeczki cukru
-szczypta soli
-2 łyżki oleju
-1 jajko
nadzienie:
-2 szklanki jagód
-2 łyżki cukru
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę przesiać obydwie mąki, dodać sól, resztę cukru, jajko, olej i wyrośnięte drożdże. Zacząć wyrabiać ciasto. Ma być miękkie i elastyczne. Uformować w kulę i odstawić do wyrośnięcia na półtorej godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na 6 równych części. Każdą rozciągnąć lub rozwałkować. Jagody wymieszać z cukrem i mąka. Na każdy placek nakładać 2 łyżki jagód, skleić i uformować bułe. Odstawić do napuszenia na 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 210stopni. Wstawić jagodzianki, piec 15-20minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz