-3-4 kromki chleba
-2 pomarańcze
-jajko
-szczypta soli
-łyzka cukru brązowego/trzcinowego/białego
-masło
-kapka oleju
Pomarańcze sparzyć. Z jednej zetrzeć skórkę. Podzielić na pół. Z dwóch wycisnąć sok i również podzielić na pół. Polowe soku i skorki pomarańczowej wymieszać ze szczypta soli i jajkiem. Włożyć do mieszaniny kromki chleba i poczekać, aż płyn zostanie wsiąknięty. Na patelni rozgrzać kapkę oleju z łyżką masła. Smażyć tosty z dwóch stron na małym ogniu. Odwracając na druga stronę wsypać na patelnie cukier i poczekać aż się skarmelizuje. Wtedy wlać resztę soku i dodać resztę skorki pomarańczowej. Tosty smażyć w syropie do zredukowania sosu. Podawać z cukrem pudrem.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz