piątek, 29 sierpnia 2014

Półpełnoziarniste drożdżówki z twarogiem i owocami.

-1 szklanka mąki pszennej
-1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
-150 ml mleka
-3 łyżki cukru
-łyżka oleju
-1 jajko
-szczypta soli
-20g świeżych drożdży
Mleko lekko podgrzać. Dodać drożdże i cukier. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę przesiać mąki, dodać szczyptę soli. Po środku zrobić wgłębienie, dodać jajko i wyrosniete drozdze. Zagniesc miekkie i elastyczne ciasto. Dodać olej i ponownie wyrobić. Uformowac w kule i odstawić do wyrosniecia na poltorej godziny. W tym czasie przygotować nadzienie:
-400g twarogu półtłustego
-1,5 opakowania cukru wanilinowego
-1 łyżka masła w temp. pokojowej
-1 żółtko
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1,5 szklanki mrożonych owoców
Wszystkie składniki, oprócz owoców, dokładnie wymieszać. Odstawić.
Ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Wyłożyc nadzienie, posypać owocami (nie rozmrażamy ich wcześniej). Zwijamy w roladę i kroimy na mniejsze bułki. Układamy na blasze z papierem do pieczenia, odkładamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Drożdzówki smarujemy pozostałym z nadzienia białkiem i pieczemy ok. 25 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz