poniedziałek, 16 lutego 2015

Pomidorowe curry z kurczakiem, solą i groszkiem.

-1 podwójna pierś z kurczaka
-2 filety z soli
-2 puszki pomidorów 
-3 łyżki koncentratu pomidorowego
-puszka groszku konserwowego
-3/4 łyżeczki kurkumy
-1 łyżeczka imbiru
-3 ząbki czosnku
-1 łyżeczka słodkiej papryki
-chilli według uznania
-3 łyżka oleju/oliwy
-sól, pieprz
-1 czerwona cebula
-1 łyżka cukru
-sok z cytryny
-1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
Pierś z kurczaka i solę umyć, osuszyć i oczyścić. Pokroić w kostkę. Wymieszać z kurkumą, imbirem, posiekanym czosnkiem, papryką, chilli, solą, pieprzem i 1 łyżką oleju. Odstawić na min. 2h. Cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać mięso, przesmażyć. Dodać pomidory, koncentrat, mleczko kokosowe, cukier i sok z cytryny. Wymieszać i gotować do zgęstnienia. Pod koniec dodać groszek, gotować jeszcze chwilę. Podawać z ryżem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz