piątek, 13 lutego 2015

Domowy Snickers.


1 warstwa:
-100 g gorzkiej czekolady
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Wylać do foremki wyłożonej folią spożywczą. Schować do lodówki na 1h.


2 warstwa- nugat:
-1 białko
-szczypta soli
-1 porządna łycha miodu
-50 ml wody
-około pół szklanki cukru
-pół szklanki solonych orzeszków ziemnych (lub więcej ;>)
Wodę, miód i cukier umieścić w garnuszku. Gotować wszystko do osiągnięcia temperatury 155 stopni Celsjusza. Kiedy termometr wskaże 120 zacząć ubijać białko ze szczyptą soli na sztywno. Po osiągnięciu 155 stopni, syrop powolnym strumieniem wlewać do białka cały czas ubijając. Ubijać jeszcze 10 minut do zgęstnienia nugatu. Dodać orzeszki i wymieszać. Lekko przestudzić i wyłożyć na pierwszą warstwę. Schować do lodówki na 2-3h. 
Gotowanie bez termometru: około 15 minut na średniej mocy palnika. 


3 warstwa-karmel:
-3/4 szklanki cukru
-1 łyżka miodu
-50 ml wody
-1 łyżka masła
-50 ml śmietanki 30% lub 36%
-szklanka solonych orzeszków ziemnych
W garnuszku umieścić cukier, miód i wodę. Gotować do uzyskania temp. 170 stopni. Garnek zdjąć z ognia. Ostrożnie dodać masło i śmietankę. Wymieszać do połączenia się składników. Dodać orzeszki i wymieszać. Przestudzić i wylać na nugat. Schować do lodówki na 2-3h.
Gotowanie bez termometru: około 17 minut na średniej mocy palnika. Kolor bursztynowo-złoty.


4 warstwa- czekolada:
-100g gorzkiej czekolady
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wylać na warstwę karmelową. Schować do lodówki na 2h lub całą noc. Po tym czasie kroić nożem i zajadać. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz