Ciasto:
-1 szklanka wody
-1 szklanka mąki
-125g masła
-szczypta soli
-4 jajka
Masło i wodę rozpuścić. Doprowadzić do wrzenia. Posolić i dodać mąkę. Mieszać do powstania jednej grudy ciasta. Ostudzić. Dodawać jajka po jednym. Kolejne dopiero po rozmieszaniu poprzedniego. Za pomocą szprycy cukierniczej wyciskać wałki ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30minut w 200stopniach. Wystudzić.
Krem:
-250ml śmietany kremówki
-1 łyżka cukru pudru
-skórka z cytryny
Kremówkę ubić na sztywno. Wmieszać skórkę i cukier.
Dodatkowo:
-rozpuszczona gorzka czekolada
-skórka z cytryny
Eklery przekroić na pół. Nadziewać bitą śmietaną. Polać czekoladą i posypać skórką. Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz