sobota, 25 października 2014

Chleb pomidorowo-szpinakowo-bazyliowy.

-2 szklanki mąki+ 1 szklanka (u mnie pół na pół pszenna i pszenna pełnoziarnista)-25g drożdży
-lekko ponad pół szklanki letniej wody
-łyżeczka cukru
-1,5 łyżeczki soli morskiej
-suszony czosnek
-2 łyżki oleju
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-ponad 1 szklanka posiekanych liści szpinaku
-garść świeżej bazylii
Drożdże rozpuścić w wodzie wraz z cukrem i łyżeczką mąki. Odstawić do wyrośnięcia. 2 szklanki mąki przesiać. Dodać wyrośnięte drożdże, sól, czosnek i olej. Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Podzielić na pół. Do jednej części dodać szpinak i część posiekanej bazylii oraz 3/4szkl. mąki. Do drugiej koncentrat, drugą część posiekanej bazylii i 1/4szkl. mąki. Obydwa ciasta zagnieść. Rozwałkować na duży prostokąt. Zwinąć razem w rulon, włożyć do formy i odstawić na pół godziny. Nagrzać piekarnik do 190stopni. Piec przez 30minut. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz