sobota, 6 września 2014

Kokosanki

Biszkopt:
-5 jajek, w temp. pokojowej
-2/3 szklanki mąki pszennej
-1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
-4-5 łyżek cukru pudru
-szczypta soli
-1 łyżka oleju

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Zacząć dodawać cukier puder, łyżka po łyżce po uprzednim rozpuszczeniu się cukru. Dodać żółtka. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przesiać mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20 minut w 180 stopniach.
Polewa:

-200g masła
-5 łyżek cukru pudru
-12 łyżek wody
-5 łyżek kakao
Masło rozpuścić razem z wodą. Dodać cukier puder, wymieszać do rozpuszczenia się cukru. Dodać kakao, wymieszać. 
Dodatkowo:
-wiórki kokosowe
Biszkopt pokroić w kwadraty. Maczać w polewie i posypywać wiórkami. 

1 komentarz: