piątek, 19 września 2014

Ciasto pleśniak.

Ciasto:
-200g masła
-1,5 szklanki mąki pszennej
-1,5 szklanki mąki krupczatki
-4 żółtka, białka zachować do bezy
-3 łyżki cukru pudru
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżki kakao
-szczypta soli
Z podanych składników, oprócz kakao zagnieść ciasto. Podzielić na pół. Jedną połówkę owinąć w folię i schować do lodówki, a drugą podzielić jeszcze raz na pół. Do jednej części dodać kakao. Owinąć w folię i schować do lodówki na 2h.
Beza:
-4 białka
-szczypta soli
-5 łyżek cukru pudru

-słoik kwaśnego dżemu
Blachę wysmarować masłem i wysypać mąką. Wyłożyć pierwszą część ciasta. Rozsmarować dżem równą warstwą. Na to zetrzeć ciasto kakaowe. Bezę ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodając pod koniec ŁYŻKA PO ŁYŻCE cukier. Bezę wyłożyć na kakaowe ciasto i zetrzeć na nią pozostałą część ciasta białego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 48 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz