poniedziałek, 10 listopada 2014

Żytnio-pszenna bagietka z suszonymi pomidorami.

 -1 i 1/4 szklanki mąki żytniej razowego
-1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
-łyżeczka soli
-łyżeczka cukru
-1/2 szkl. ciepłej wody
-20g świeżych drożdży
-zioła prowansalskie i suszony czosnek
-2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
-kilkanaście suszonych pomidorów z zalewy
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier i łyżeczkę pszennej mąki. Wymieszać i odstawić.
Mąki przesiać do miski, dodać resztę składników wraz z drożdżami oprócz suszonych pomidorów. Zagnieść miękkie ciasto. Dodać pokrojone suszone pomidory i ponownie zagnieść. Przykryć ściereczką i odstawić na 2h. Po tym czasie podzielić na równe części i uformować bagietki. Ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. Odłozyć na 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 215 stopni. Piec 20 minut lub dłużej. Ma być twarda i chrupiąca :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz