poniedziałek, 10 listopada 2014

Wegetariańskie spaghetti w sosie pomidorowym z dynią.

-porcja makaronu spaghetti
-1 pomidor
-kawałek dyni, u mnie hokkaido
-kilka łyżek groszku konserwowego
-sól, pieprz, słodka papryka, suszony czosnek, bazylia, cynamon
-łyżka octu balsamicznego
-łyżka uprażonych pestek dyni
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Dynię obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Groszek odcedzić i przepłukać. Pomidora i dynię umieścić na patelni. Zalać 1/2 szklanki wody i dusić. Dodać przyprawy i ocet. Dusić do rozpadu pomidorów i zgęstnienia sosu. Dorzucić groszek. Pestki dyni uprażyć. Ugotowany makaron odcedzić i włożyć do sosu. Dusić kilka minut razem. Przełożyć na talerz i posypać pestkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz