sobota, 1 listopada 2014

Rogale Świętomarcińskie.

Ciasto:
-500g mąki pszennej
-200ml mleka
-20g świeżych drożdży
-3 łyżki cukru pudru
-szczypta soli
-50g miękkiego masła
-150g zamrożonego masła
-2 jajka
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać cukier, łyżeczkę mąki i zamieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać resztę składników, oprócz mrożonego masła, i miksować (końcówki-haki w mikserze) przez 10 minut. Ciasto przenieść na stolnicę z małą ilością mąki, zagnieść, uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia (ok. 1,5h). Po tym czasie rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm. Zetrzeć masło na 2/3 ciasta. Złożyć na trzy części, zaczynając od strony bez masła. Rozwałkować i ponownie złożyć. Owinąć w folię i schować do lodówki na 30 minut. Postąpić tak jeszcze 3 razy. Gotowe ciasto podzielić na 4 części. Rozwałkować na cienki prostokąt. Każdy podzielić na pół (kwadraty) i każdą połowę jeszcze na pół, aby otrzymać trójkąty. Wyłożyć masę. Podstawy trójkąta zawijamy na kilka cm i nacinamy na środku. Rozkładamy na boki i zwijamy rogale. Odstawiamy na blachę wyłożoną papierem na 30 minut.
Pieczemy 18 minut w 180 stopniach. Jeszcze ciepłe rogale polukrować i posypać orzechami.

Masa:
-300g BIAŁEGO maku
-150g biszkoptów
-kilka łych miodu
-2 jajka
-garść suszonej żurawiny lub rodzynek
-kilka kropel olejki migdałowego
-70g płatków migdałowych
-duża łycha miękkiego masła
Mak przepłukać. Wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować 30 minut od zawrzenia wody. Często mieszać Przełożyć na gazę lub gęste sito i dokładnie odcedzić. Zmielić 3 razy razem z migdałami. Dodać resztę składników oprócz jajek. Wymieszać. Dodawać jajka, jedno po drugim po uprzednim rozmieszaniu pierwszego.

Dodatkowo:
-lukier: szklanka cukru pudru+3 łyżki gorącej wody
-siekane orzechy włoskie do posypania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz